12-30-2016, 08:24 AM
(12-29-2016, 09:17 PM)DM Surranó Wrote: ezért írtam az asztalt. Az is használható -4-gyel. Vagy éppenséggel egy pénzérme. Elvégre bármilyen tárgy lehet improvised weapon, nem? Akkor ha nem üres a kezed, akkor már armed vagy?
Igen, legfeljebb 0-át sebzel vele, azt írja is a leírásánál, hogy IW esetén meg kell határozni. Amint te is írtad lentebb józan paraszti ésszel meghatározva. Nyilván a leggyakoribb valami bunkószerű IW.
De ha IW-vel nem lehetne flankelni, aoo-zni, akkor ez evil party még esélytelenebb lenne a szabadulásra, ha lenne ilyen party...
Javelin esetén egyszerű a helyzet, le van írva, hogy -4-gyel használható meleeként.
(12-29-2016, 09:17 PM)DM Surranó Wrote: Megjegyzem, amit a javelinnél írtak, ahhoz oda kell gondolni azt is, hogy egy sikeres találat esetén eltöröd a nyelét. Egyébként is esélyes. a rómaiak erre találták ki a pilumot, mert ott kb 100% eséllyel tört, akár talált, akár nem, hogy ne tudja az ellen visszahajigálni. Mint ti most a goblin (meg bugbear) gerelyeket.
Átfutottam ezt a thread-et és bár hivatalos, egyértelmű álláspont nincs, szerintem jó az a mondás, hogy:
- improvised weapon az, amiről a te action-öd alatt kijelented, hogy az (akként használod, vagy legalábbis felkészülsz, hogy akként használd).
- Kivéve józan paraszti ésszel az, ami alkalmatlan sebzés okozására (pl wand, pénzérme, fogkefe)*
- improvised weapon visszafelé is sebződik: ha sebzel vele X-et (X-h1-et), akkor a tárgy is sebződik X-h2-t, ahol h1, h2 = célpont ill improvised weapon hardness-e.
* Ehhez én hozzáteszem, hogy: ha mégis megpróbálod egy alkalmatlan eszközzel, akkor egyrészt te is kapsz egy AOO-t (mintha unarmed lennél), plusz több mínusszal támadsz, és a tárgy automatikusan eltörik, ha nem totál mellé (hús, vért, pajzs, erőtér)
Miért ne lehetne pénzérme és wand is, h az a megfelelő módon el van készítve? Ezért improvised Pl. egy zsinórral jól összekötve wand és pénzérme, s máris B fegyóként suhogtatható, persze mínuszokkal és nem túl stabil mert egy csapásra is széteshet és max 1? sebzéssel
Szóval a fenti 3 pont alapján mégiscsak egyetértünk